Naslovnica > Odmor, avantura

Bok

3bunj je puno puno više od “još samo jednog mjesta na Jadranu”; pokušat ću vam ga malo bolje približiti…

Tradicionalno ribarsko mjesto – kočarice se vračaju i pristaju na dokove kod plaže Sinje more oko 17h, i tada imate jedinstvenu priliku kupiti netom ulovljenu ribu dok ju vrijedni ribari istovaraju sa brodova. Ako vam to promakne ujutro možete posjetiti ribarnicu koja je samo 400m od naših apartmana.
Kada je puni mjesec zaboravite na plavu ribu! više….

Domaće vino, osobno bi preporučio crno jer nekako bolje uspijeva na kršu i kamenu, cijena i nije baš niska ali kada znate da su taj vinograd obrađivale ruke vrijednog Dalmatinca vino dobiva dodatnu vrijednost i savršeno pristaje uz svježu ribu na gradelama.
Po dolasku u naše apartmane u frižideru će vas čekati pola litre dobrano isprobanog crnog vina, ako se i vama svidi uputim vas susjedu vinaru 🙂

Gradele – tradicionalan način pripremanja ribe. Recept – očišćenu ribu dobro osušiti, nasoliti ju krupnom solju, i položiti na ugrijane gradele, povremeno natopiti ružmarinovu grančicu u maslinovim uljem i premazati ribu, kada oči pobijele/iskoče okrenuti ribu na drugu stranu.
U dvorištu se nalazi roštilj koji vam je na raspolaganju, ali pazite – riba se okreće samo jedanput! U protivnom, zaslužili ste taj mrki pogled lokalnog stanovništva.

Otočić – stari, izvorni kvart s tradicionalnim dalmatinskim kućama i kalama mostom je spojen sa kopnom. Cijeli otočić je 390 metara – dobar uvod u večernju šetnju.

Crkvica – jedinstveno!! U centru mjesta izdiže se brdo na vrhu kojeg se nalazi mala kapelica i staro mjesno groblje. Predlažem uspon pola sata prije zalaska sunca – na taj način moći ćete uživati u prekrasnom pogledu na pučinu i otočiće koji čine NP Kornati; a zatim i uživati u prekrasnom zalasku sunca.

Svako mjesto svoju feštu ima – stihovi su to ponosne dalmatinske pjesme, a u našem 3bunju to je Trka tovara. Tovar je vrsta magaraca koja se nastanila u Dalmaciji, karakterizira ih tvrdoglavost i lijenost, ispričat ću vam jednu priču koju sam imao priliku osobno doživjeti. Bilo je to prije 10ak godina, u finalnoj utrci favorizirani tovar kao prvi ulazi u ciljnu ravninu pred 10ak tisuća gledatelja i stane 2 metra prije cilja. Uvježbani jokey silazi s njega i svim naporima pokušava ga povući/pogurati/odnjeti preko ciljne ravnine, ali bezuspješno jer u tom trenutku drugi tovar u neviđenoj brzini prolazi ciljnu ravninu i osvaja prvu nagradu.

Šetnja do Vodica – Tribunj i Vodice spojeni su izvornom šetnicom uz more. Pod izvornom mislim da nije betonirana ni popločena nego tih 700 metara održavaju upravo izletnici koji uživaju u šetnji tik uz more. Potom slijedi popločenih 1,5km do samog centra Vodica. Pobornici nešto aktivnijeg odmora mogu ovu rutu koristiti i za trčanje.

Biciklizam – Jutarnja vožnja do prekrasne pješčane murterske plaže Slanica 20km. Ili ruksak na leđa i 15km zanimljive trase do svježih (ispred vaših očiju) izvađenih dagnji iz mora – riječ je o udruzi koja drži uzgajalište i po odličnim cijenama prodaje izvrsne plodove more. Za dužu turu predlažem obilazak oko parka prirode Vransko jezero, ovisno o odabiru staze s povratkom cca 70km.

Adrenalin – Bungee jumping na Šibenskom mostu. Big game fishing – lov na tune i sabljarke. Rafting na rijeci Zrmanji ili Cetini.

Izleti: NP Kornati – svakodnevno brodom, kupanje u slanom jezeru Mir, obilazak stijena i PP Telašćica. NP Krka – autom ili biciklom, male Plitvice. Francuski kamp Pakoštane. Šibenski resort Solaris. Brodski izleti na obližnje otoke šibenskog arhipelaga.

Gradski turizam: Šibenik 15, Zadar 60, Trogir 62, Split 100, Dubrovnik 290…

Manifestacije: Međunarodni festival djeteta, Šibensko kulturno ljeto, Večeri dalmatinske šansone, Međunarodni srednjovjekovni sajam, Dani vitezova vranskih, Vodička fešta, Zadar snova, Eko-etno sajam u Skradinu, Festival ruralne kulture u Kninu, Večer domaće kužine u Pirovcu, Primoštenske užance, Murterski pir, Krapljanska fešta

Plaže – Nismo ih zaboravili 🙂 I ovdje imamo za svakoga po nešto. More je ekstra čisto tako da se možete bilo gdje baciti u njega i osvježiti, ali tu su i dvije glavne plaže. Obje su od apartmana udaljene 700m. Plaža “Zamalin” je kombinirana – ima betonski dio, šljunak i stijene; te je okružena borovom šumom. Plaža “Sinje more” je šljunčana.

Prema tome, ako tražite obiteljski odmor u posebnom mjestu koje svojom tradicijom i položajem nudi ono nešto više dođite u 3bunj!

Top